275 éves a Miskolci Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem Könyvtára

Könyvtárak évszázadai a kutatás és oktatás szolgálatában

XVII. Nemzetközi Könyvfesztivál - Budapest, Millenáris, 2010. április 23.

2010. április 22-25. között 17. alkalommal került megrendezésre a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A Fesztivál a Millenáris parkban, könnyen megközelíthető helyen várta látogatóit.

A világirodalom és a hazai szellemi élet képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálta, mint például író-olvasó találkozókat, felolvasásokat, dedikálásokat, könyvpremiereket, koncerteket, kiállításokat.

A Könyvfesztiválon évről évre bemutatkozik egy-egy ország kultúrája, irodalma. A 2010-es Könyvfesztivál látogatói Izraellel ismerkedhettek meg. A díszvendég Ámosz Oz világhírű író volt, aki "Rímek életre, halálra" c. kisregényét mutatta be.

A gyermekeknek külön kialakított részlegen a gyerekirodalom népszerűsítése mellett színes programokkal várták a családokat.

A különböző szekció programok hagyományos résztvevője a Magyar Könyvtáros Egyesület szervezésében a Könyvtáros Klub. Ennek keretében április 23-án 14.00 és 15.00 óra között került sor a "275 éves a Miskolci Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtára - Könyvtárak évszázadai a kutatás és oktatás szolgálatában"c. programra. A szekció ülésen Fonyó Istvánné, BME könyvtári főigazgató, moderátor közreműködésével rendkívül értékes és tartalmas előadást tartott Szendi Attilaa Miskolci Egyetem levéltárvezetője, aki az intézmény történetének ismertetésével párhuzamosan részeletesen végigvezette az érdeklődőket a könyvtárak történetén, felvillantva az oktatáshoz és kutatáshoz kapcsolódó szakirodalmakat. Ezt követően Tompáné Székely Zsófia a NymE Központi Könyvtár könyvtári informatikusa egészítette ki néhány soproni vonatkozással az előadást, s bemutatta a jubileumi év soproni honlapját.

Az érdeklődőket rövid ismertetőkkel leptük meg, kézbe vehették a legkorábbi szakkönyveket és a legújabbakat, megismerhedhettek a két könyvtár történeti szakirodalmával.

Dr. Sárvári János az OEE szakkönyvtárosa hozzászólásával zárult a rendezvény, de az intézmények képviselői a programon kívül is válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

Tompáné Székely Zsófia és Tóth Mónika (NymE Központi Könyvtár)


Részletek a Könyvtári Levelező / Lapok-ból