1956-os kiállítás könyvtárunkban

Kedves Érdeklődők!

Ezúton szeretnénk felhívni figyelmüket a NymE Központi Könyvtárában megtekinthető, az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódó kiállításra. A tárlókban eredeti dokumentumok és tárgyi emlékek tekinthetőek meg a forradalom napjaiból, valamint a Kanadába emigrált csoport életéről.

Mindenkit szeretettel várunk a könyvtár nyitvatartási idejében!1956-os dokumentum- és képgyűjtemény

Az 1956-os ünnepségsorozathoz kapcsolódóan szeretnénk felhívni a figyelmet az egyetem 1956-os emlékoldalán megtekinthető dokumentum- és képgyűjteményre.

A gyűjtemény a Nyugat-magyarországi Egyetem Levéltárában megtalálható dokumentumok, iratok, képek bemutatásával, személyes fotógyűjteményekkel, tablóképekkel, névsorokkal és kronológiákkal ad árnyaltabb képet az 1956-os forradalom és szabadságharc soproni eseményeiről, valamint a forradalom utáni életről.

NymE Központi LevéltárOrszágos Könyvtári Napok

2016. október 4-6. (kedd-szerda-csütörtök) között, a nyitvatartási idő alatt (9:00-17:00):Kedves Oktatók, Hallgatók, Kutatók!

2016. július 17-ig, közel két havi, ingyenes hozzáférést kapott egyetemünk az Inderscience Kiadó online teljes szöveggel elérhető folyóirataihoz. 43 témakörben több mint 380 folyóirat érhető el teljes tartalommal a NymE IP tartományába tartozó számítógépekről az alábbi linkre kattintva:

Kedves Olvasóink!

Örömmel értesítjük Önöket arról, hogy egyetemünk 2016. május 5-ig ingyenes hozzáférést kapott az EBSCO eBooks Collection szolgáltatásához: EBSCOhost Web

Angol nyelvű útmutató az E-book letöltéséhez:

Every user needs to install on his/her PC an application Adobe Digital Editions, which can be downloaded for free here and also to have personal folder My EBSCOhost which users create in order to save their search results etc. This video Downloading eBooksexplains the process step by step. EBSCO eBooks can be downloaded on any device that is compatible with Adobe Digital Editions find a list of supported devices here.Az Akadémiai Kiadó munkatársai az elmúlt napokban beállították az online folyóiratcsomaghoz való hozzáférést:

Akadémiai online folyóiratok

(A felület egyelőre csak angol nyelven érhető el, hamarosan elkészül a magyar változat is.)Az Arcanum Adatbázis Kft. beállította az EISZ tagintézmények számára a hozzáférést az

Arcanum Digitális Tudománytárhoz.

A folyamatosan bővülő digitális adatbázis több mint 8 millió oldal teljes szövegű elérését biztosítja különböző tudományos és kulturális tartalmakhoz.PROGRAMAJÁNLÓ

Kedves Olvasóink figyelmébe szeretnénk ajánlani az MTA Könyvtár és Információs Központ Agora-programja és a Magyar Szociológia Társaság Holisztikus Ökológiai Szakosztályának „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” című rendezvénysorozatának keretén belül megrendezésre kerülő előadásokat:

Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciaterem (Bp. (V.ker.), Arany János utca 1. II. emelet)

Időpont: 2016. január 18. (hétfő) 17.00 óra

Jelentkezni a valtozovilagmta@gmail.com e-mail címen keresztül lehetséges.A Forest Science Database-ben feldolgozott folyóiratok betűrendes listája elérhető az alábbi linkre kattintva:

FSD Folyóiratok

A Forest Science Database tezauruszban/tárgyszójegyzékben az alábbi linkre kattintva tudunk keresni:

FSD TezauruszÖrömmel értesítjük Önöket, hogy a mai naptól 30 napos ingyenes hozzáférési lehetőséget kaptunk a világ legteljesebb nemzetközi erdészeti szakadatbázisához, a Forest Science Database-hez.

Az adatbázis elérhető közvetlenül az alábbi linkre kattintva: http://www.cabi.org/forestscience

Az adatbázis az erdészet és a faipar tudomány területeken végzett kutatásokhoz, döntéshozatalokhoz fontos információforrás. Segít tájékozódni az erdészettel, faiparral kapcsolatos naprakész információk között - például: fenntartható erdőgazdálkodás, trópusi erdőirtás, éghajlatváltozás, szén-dioxid megkötés, erdészeti genetikai erőforrások és a kapcsolódó témakörökben.

Az adatbázis tartalmazKÖNYVVÁSÁR A KÖZPONTI KÖNYVTÁRBAN

Időpont: 2015. november 24. (kedd) 10 órától!

Helyszín: NymE Központi Könyvtár - földszint

A kedvezményes áron megvásárolható könyvek, CD-k az Oltalom Alapítvány kiadványai – irodalom, képzőművészet, egészségügy, gyermekirodalom és hitélet témakörökben.

Ízelítő a kiadványokbólKönyvtárak a tudomány és a felsőoktatás szolgálatában : 10 éves a Kaposvári Egyetem könyvtára, 80 éves az MKE : Országos tudományos konferencia, Kaposvár, 2015. november 10.

Részletek és jelentkezésA Nyugat-magyarországi Egyetem intézményi MTMT koordinátora, Tompáné Székely Zsófia, tájékoztatót tart a következő témában:

Idézők keresése és kezelése: Tudománymetria és háttere, különös tekintettel az MTMT, ODT, OTKA, EMMI, KSH adatszolgáltatásokra

Időpont: 2015. október 21. 13:00; Helyszíne: Sopron „B” épület, Szenátusi terem.

Győr, Mosonmagyaróvár, Szombathely videokonferencia keretében tud csatlakozni.

Kérjük, hogy az érdeklődők ide kattintva regisztráljanak az eseményre!Kutatók éjszakája - 2015. szeptember 25.a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában és Levéltárában! -->A Publikációs repozitórium működéséről, lehetőségeiről 2015. április 9-én, csütörtökön, 13.00-14.00 óra között bemutató/tájékoztató előadást tart Tompáné Székely Zsófia, a repozitóriumok intézményi koordinátora a Központi Könyvtár I. emeleti termében.

A bemutató után a bevezetés előtt álló Diplomamunka repozitórium nyújtotta lehetőségekről lehet tájékozódni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!A Publikációs repozitórium működéséről, lehetőségeiről 2015. március 31-én, kedden, 10.00-11.30 között bemutató/tájékoztató előadást tart Tompáné Székely Zsófia, a repozitóriumok intézményi koordinátora a Központi Könyvtár I. emeleti termében.

A bemutató után a bevezetés előtt álló Diplomamunka repozitórium nyújtotta lehetőségekről lehet tájékozódni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!Tisztelt Oktatók, Kutatók, PhD hallgatók!

Korábban megfogalmazott igény megoldására, az IP-cím alapú jogosultság minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az Egyetemi Informatikai Központ (EIK) által kidolgozott megoldás lehetővé teszi az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ, ezen belül is a jelenleg előfizetett Web of Science, Scopus, Science Direct, Springer, Ebsco, Akadémiai folyóiratok) otthoni használatát. A szolgáltatást az EIK a Központi Könyvtárral egyeztetve biztosítja. A Központi Könyvtár a saját honlapján teszi közzé az EISZ-hez kapcsolódó információkat, az előfizetett adatbázisok megnevezését és ezek elérését: http://ilex.efe.hu

Az igénybevétel módjáról a http://eisz.nyme.hu oldalon tájékozódhatnak.

A használat részletes szabályait a Központi Könyvtár és Levéltár Ügyrendjének erre vonatkozó melléklete tartalmazza.

Az EIK és a KKL munkatársai nevében kívánunk sikeres alkalmazást!Tisztelt Oktatók, Kutatók, PhD Hallgatók! Minden Érdeklődő!

Prezentáció a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ projekt keretében megvalósuló Compass : Iránytű az információhozadatbázisról.

Az adatbázis közvetlen elérése: COMPASSNálunk történt! MKE Vándorgyűlés, 2014.07.16-19. - Sopron50 éves a Science Citation Index!

A Science Citation Index (SCI) hamarosan fennállásának 50 éves évfordulóját ünnepli! Dr. Eugene Garfield, a bibliometria és tudománymetria korai megteremtőjének innovatív gondolkodása hívott életre bennünket, és váltunk az első és legjobb tudományos idézettségi index.

További információk a Web of Science adatbázisról

50 évnyi tapasztalattal és folyamatos fejlesztésekkel a háta mögött a Thomson Reuters Web of ScienceTM jelenleg az általános standard világszerte a különféle szakterületekhez tartozó tudományos tartalmak kereséséhez és azok összekapcsolásához.

A Web of Science kiadvány letöltése

A keresés fejlődésének szerves részeként a Web of Science ma a következőket kínálja:

A keresés evolúciója videoÖrömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megnyitották az eBook Academic Subscription Collection™-t.

Az EBSCO eBook Academic Subscription Collection™ jelenleg a világ legnagyobb előfizethető e-könyv gyűjteménye, mely a mai napon több mint 126.000 tudományos igényű címet tartalmaz teljes szöveggel és amely gyűjtemény folyamatosan bővül. Az e-könyv gyűjtemény a tudományos témakörök széles skáláját fedi le, a legnevesebb (köztük az Elsevier, Springen, Oxford University Press, Cambridge University Press, Wiley-Blackwell…) kiadók könyveit is tartalmazva. További információ itt található

A próbahozzáférés során a gyűjtemény használói nemcsak a könyvtár IP tartományán keresztül tesztelhetik az e-könyveket, hanem egy belépés során 60 oldalig kinyomtathatnak belőle, vagy e-mailen keresztül elküldhetik a kutatásukhoz fontos részeket, de akár a teljes e-könyvet letölthetik a saját laptopukra vagy hordozható mobil eszközükre (okostelefonra, tabletre, Ipad-re).

Az EBSCO e-könyvek, az EBSCO egyéb adatbázisaihoz hasonlóan a weboldalról érhetőek el 2014. június 30-ig.

A magyar nyelvű útmutató: e-könyvek az EBSCOhost-on - Hogyan működik?

További útmutatók, videók itt találhatóak.Hozzáférhetőek a ScienceDirect, Scopus és Mendeley adatbázis bemutató anyagai (2014.április 14.):Értesítjük, hogy az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 kiemelt projektje révén intézménye számára ingyen elérhető (IP címektől függetlenül, vagyis akár otthonról is, bárki számára), az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő SciVal Experts adatbázis, mely 3000 magyar (és részben határon túl tevékenykedő magyar nemzetiségű) kutató profiljának, életútjának, publikációnak monitorozását tartalmazza (forrása a Scopus; a kutatók 6-os h-indextől kerülhettek be az adatbázisba). Az adatbázis jelenleg tesztüzemben működik 2014.03.31-ig.

Az adatbázis az alábbi URL-ről érhető el:
www.experts.scival.com/hungary

Esetleges észrevételeiket a scivalhungary@educatio.hue-mail címen várjuk.

Sajtóhírek 1. Sajtóhírek 2.Hozzáférhetőek az Elsevier workshop anyagai!Ezúton tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Wiley szeminárium honlapjára felkerültek az előadások anyagai: "Tudja meg, hogyan publikálhat nemzetközi folyóiratokban"

A prezentációk az egyes napirendi pontok végén a DOWNLOAD HERE – feliratra kattintva érhetőek el.Az EBSCO Information Services bemutatta a 15 legújabb EBSCO eBook™ témakört, amelyeket azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsék a könyvtárosokat az elektronikus gyűjteményük építésében. A témagyűjtemények a könyvtárak szükségleteihez igazodva, az adott téma vezető kiadóinak legnagyobb érdeklődésre számot tartó köteteit tartalmazza, megkönnyítve a könyvtári gyűjtemény fejlesztését. Bővebben -->Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Thomson Reuters közzétette a tudományos folyóiratokra vonatkozó 2012-es impakt faktorokat.

A legfrissebb értékek a Journal Citation Reportsadatbázisban kereshetők.

További elérhetőségek:Felhívjuk szíves figyelmüket az alábbi, plagizálással kapcsolatos hírre és kérdőívre, kérve szíves együttműködésüket!Kedves Oktatók, Kutatók, Hallgatók!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 kiemelt projektje jóvoltából intézménye számára ingyen elérhető (a Kiadó által jóváhagyott nevesített IP címekről), az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő Journal Backfile Collections, a védelmi idő teljes tartalmára. Az archívum többek között a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legjelentősebb folyóiratait és könyveit tartalmazza digitalizálva. A világ legnagyobb online tudományos folyóirat archívuma a (legtöbb esetben) 1995 előtti, az Elsevier tulajdonában levő folyóiratokat tartalmazza, gyakran az első évfolyam első számától. A legrégibb folyóirat a nagy múltú Lancet, melynek 180 éve töretlenül meghatározó szerepe van az orvostudomány területén, s amelynek most minden egyes száma elérhetővé vált az első, 1823-as évfolyamtól kezdve. Az adatbázis közel 7 millió archív, digitálisan eddig nem, vagy korlátozott formában elérhető cikket tartalmaz. A felhasználók számára a cikkek PDF formátumban, teljes szöveggel állnak rendelkezésre, melyek letölthetők akár a keresési eredményekből, akár a cikk egyedi oldaláról. Ha tartozik a cikkhez absztrakt, az elérhető HTML-ben.

Az archívumot a Science Direct oldaláról érhetik el:http://www.sciencedirect.com/

Az archívumról szóló cikkek: