Oktatási segédletek az "Információkeresés és -közlés" c. tantárgyhoz2018. januárjától elérhető a MeRSZ adatbázis!

Magyar nyelvű tan- és szakkönyvek teljes szöveggel. Itt -->

Az Akadémiai Kiadó online tartalomszolgáltatása, a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) több mint 200 alapmű és felsőoktatási tankönyv teljes szövegű, kereshető, jegyzetelhető digitális kiadását teszi elérhetővé az egyetem IP tartományán belül, ill. lehetőség van külső eléréshez is [a külső eléréshez a felhasználóknak elég bejelentkezniük egyedi intézményi azonosítójukkal a https://shibboleth.mersz.org felületen, ahol az intézményhez kapcsolódó eduID azonosítást követően az elektronikus anyagok felülettől függetlenül, bármilyen eszközön és bármilyen külső helyszínen elérhetővé válnak.]

Bővebb leírás, címlista -->Megújult és új EBSCO adatbázisok! Itt -->Elektronikus szolgáltatásaink a nyitva tartási időtől függetlenül folyamatosan elérhetőek a könyvtár honlapjánkeresztül.

Kortárs magyar művészeti albumok érhetők el teljes tartalommal, online az

Ebook Extra Könyvtár

oldalán, november 30-ig ingyenesen!

Kutatók Éjszakája a Soproni Egyetem Központi Levéltárában!

Időpont: szeptember 29., péntek, 16.00-19.00 óra

Helyszín: GYIK!!!

"LÉPJEN BE" HOZZÁNK!Kedves Oktatók, Hallgatók, Kutatók!

A mai naptól kezdődően 30 napos próbahozzáférést kaptunk az EMIS (gazdasági) adatbázishoz, amely az alábbi linken érhető el az egyetem IP tartományába tartozó számítógépekről: https://www.emis.com/php/search/search

Az EMIS nevet viselő, gazdasági tematikájú adatbázis a világ fejlődő gazdaságaiból szállít céges-, iparági-, és makroökonómiai információkat, valamint gazdasági híreket, elemzéseket és jelentéseket helyi, és angol nyelven.

A szolgáltatás kiváló eszköz a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar oktatói és hallgatói számára kutatási munkákhoz, főleg, ha a tematika fejlődő gazdaságbeli. Az adatbázis fontosabb forrásai a több ezer közül:

Angol nyelvű tájékoztató itt!

Az adatbázissal kapcsolatosan előre láthatóan a 2017. október 2-i héten webinárium vagy személyes előadás keretében lesz lehetőségünk még részletesebben megismerkedni Gergely Zoltán adatbázis szolgáltató kapcsolattartó által. Ezzel kapcsolatos részletekkel és pontosabb információkkal még jelentkezünk!Kedves Oktatók, Hallgatók, Kutatók!

A mai naptól kezdődően október 6-ig, éjfélig egyetemünk próbahozzáférést kapott a MeRSZ adatbázishoz. Az Akadémiai Kiadó online tartalomszolgáltatása, a MeRSZ (Magyar Elektronikus Referenciamű Szolgáltatás) jelenleg 18 tudományterületen 208 alapmű és felsőoktatási tankönyv mintegy 100.000 oldalnyi teljes szövegű, kereshető, jegyzetelhető digitális kiadását tartalmazza és teszi elérhetővé az egyetem IP tartományán belül. Az adatbázis elérhető itt!

A következő linken megtalálható a teljes címlista, valamint ismertető az adatbázisról és a keresési lehetőségekről.

A Publikációs repozitórium működéséről, lehetőségeiről 2015. április 9-én, csütörtökön, 13.00-14.00 óra között bemutató/tájékoztató előadást tart Tompáné Székely Zsófia, a repozitóriumok intézményi koordinátora a Központi Könyvtár I. emeleti termében.

A bemutató után a bevezetés előtt álló Diplomamunka repozitórium nyújtotta lehetőségekről lehet tájékozódni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!A Publikációs repozitórium működéséről, lehetőségeiről 2015. március 31-én, kedden, 10.00-11.30 között bemutató/tájékoztató előadást tart Tompáné Székely Zsófia, a repozitóriumok intézményi koordinátora a Központi Könyvtár I. emeleti termében.

A bemutató után a bevezetés előtt álló Diplomamunka repozitórium nyújtotta lehetőségekről lehet tájékozódni.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!Tisztelt Oktatók, Kutatók, PhD hallgatók!

Korábban megfogalmazott igény megoldására, az IP-cím alapú jogosultság minél szélesebb körű érvényesülése érdekében, az Egyetemi Informatikai Központ (EIK) által kidolgozott megoldás lehetővé teszi az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ, ezen belül is a jelenleg előfizetett Web of Science, Scopus, Science Direct, Springer, Ebsco, Akadémiai folyóiratok) otthoni használatát. A szolgáltatást az EIK a Központi Könyvtárral egyeztetve biztosítja. A Központi Könyvtár a saját honlapján teszi közzé az EISZ-hez kapcsolódó információkat, az előfizetett adatbázisok megnevezését és ezek elérését: http://ilex.efe.hu

Az igénybevétel módjáról a http://eisz.nyme.hu oldalon tájékozódhatnak.

A használat részletes szabályait a Központi Könyvtár és Levéltár Ügyrendjének erre vonatkozó melléklete tartalmazza.

Az EIK és a KKL munkatársai nevében kívánunk sikeres alkalmazást!Tisztelt Oktatók, Kutatók, PhD Hallgatók! Minden Érdeklődő!

Prezentáció a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ projekt keretében megvalósuló Compass : Iránytű az információhozadatbázisról.

Az adatbázis közvetlen elérése: COMPASSNálunk történt! MKE Vándorgyűlés, 2014.07.16-19. - Sopron50 éves a Science Citation Index!

A Science Citation Index (SCI) hamarosan fennállásának 50 éves évfordulóját ünnepli! Dr. Eugene Garfield, a bibliometria és tudománymetria korai megteremtőjének innovatív gondolkodása hívott életre bennünket, és váltunk az első és legjobb tudományos idézettségi index.

További információk a Web of Science adatbázisról

50 évnyi tapasztalattal és folyamatos fejlesztésekkel a háta mögött a Thomson Reuters Web of ScienceTM jelenleg az általános standard világszerte a különféle szakterületekhez tartozó tudományos tartalmak kereséséhez és azok összekapcsolásához.

A Web of Science kiadvány letöltése

A keresés fejlődésének szerves részeként a Web of Science ma a következőket kínálja:

A keresés evolúciója videoÖrömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy megnyitották az eBook Academic Subscription Collection™-t.

Az EBSCO eBook Academic Subscription Collection™ jelenleg a világ legnagyobb előfizethető e-könyv gyűjteménye, mely a mai napon több mint 126.000 tudományos igényű címet tartalmaz teljes szöveggel és amely gyűjtemény folyamatosan bővül. Az e-könyv gyűjtemény a tudományos témakörök széles skáláját fedi le, a legnevesebb (köztük az Elsevier, Springen, Oxford University Press, Cambridge University Press, Wiley-Blackwell…) kiadók könyveit is tartalmazva. További információ itt található

A próbahozzáférés során a gyűjtemény használói nemcsak a könyvtár IP tartományán keresztül tesztelhetik az e-könyveket, hanem egy belépés során 60 oldalig kinyomtathatnak belőle, vagy e-mailen keresztül elküldhetik a kutatásukhoz fontos részeket, de akár a teljes e-könyvet letölthetik a saját laptopukra vagy hordozható mobil eszközükre (okostelefonra, tabletre, Ipad-re).

Az EBSCO e-könyvek, az EBSCO egyéb adatbázisaihoz hasonlóan a weboldalról érhetőek el 2014. június 30-ig.

A magyar nyelvű útmutató: e-könyvek az EBSCOhost-on - Hogyan működik?

További útmutatók, videók itt találhatóak.Hozzáférhetőek a ScienceDirect, Scopus és Mendeley adatbázis bemutató anyagai (2014.április 14.):Értesítjük, hogy az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 kiemelt projektje révén intézménye számára ingyen elérhető (IP címektől függetlenül, vagyis akár otthonról is, bárki számára), az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő SciVal Experts adatbázis, mely 3000 magyar (és részben határon túl tevékenykedő magyar nemzetiségű) kutató profiljának, életútjának, publikációnak monitorozását tartalmazza (forrása a Scopus; a kutatók 6-os h-indextől kerülhettek be az adatbázisba). Az adatbázis jelenleg tesztüzemben működik 2014.03.31-ig.

Az adatbázis az alábbi URL-ről érhető el:
www.experts.scival.com/hungary

Esetleges észrevételeiket a scivalhungary@educatio.hue-mail címen várjuk.

Sajtóhírek 1. Sajtóhírek 2.Hozzáférhetőek az Elsevier workshop anyagai!Ezúton tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Wiley szeminárium honlapjára felkerültek az előadások anyagai: "Tudja meg, hogyan publikálhat nemzetközi folyóiratokban"

A prezentációk az egyes napirendi pontok végén a DOWNLOAD HERE – feliratra kattintva érhetőek el.Az EBSCO Information Services bemutatta a 15 legújabb EBSCO eBook™ témakört, amelyeket azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsék a könyvtárosokat az elektronikus gyűjteményük építésében. A témagyűjtemények a könyvtárak szükségleteihez igazodva, az adott téma vezető kiadóinak legnagyobb érdeklődésre számot tartó köteteit tartalmazza, megkönnyítve a könyvtári gyűjtemény fejlesztését. Bővebben -->Tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat, hogy a Thomson Reuters közzétette a tudományos folyóiratokra vonatkozó 2012-es impakt faktorokat.

A legfrissebb értékek a Journal Citation Reportsadatbázisban kereshetők.

További elérhetőségek:Felhívjuk szíves figyelmüket az alábbi, plagizálással kapcsolatos hírre és kérdőívre, kérve szíves együttműködésüket!Kedves Oktatók, Kutatók, Hallgatók!

Örömmel értesítjük Önöket, hogy az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. TÁMOP-4.2.5.B-11/1-2011-0001 kiemelt projektje jóvoltából intézménye számára ingyen elérhető (a Kiadó által jóváhagyott nevesített IP címekről), az Elsevier B.V. gondozásában megjelenő Journal Backfile Collections, a védelmi idő teljes tartalmára. Az archívum többek között a természettudományok, műszaki tudományok és orvostudomány legjelentősebb folyóiratait és könyveit tartalmazza digitalizálva. A világ legnagyobb online tudományos folyóirat archívuma a (legtöbb esetben) 1995 előtti, az Elsevier tulajdonában levő folyóiratokat tartalmazza, gyakran az első évfolyam első számától. A legrégibb folyóirat a nagy múltú Lancet, melynek 180 éve töretlenül meghatározó szerepe van az orvostudomány területén, s amelynek most minden egyes száma elérhetővé vált az első, 1823-as évfolyamtól kezdve. Az adatbázis közel 7 millió archív, digitálisan eddig nem, vagy korlátozott formában elérhető cikket tartalmaz. A felhasználók számára a cikkek PDF formátumban, teljes szöveggel állnak rendelkezésre, melyek letölthetők akár a keresési eredményekből, akár a cikk egyedi oldaláról. Ha tartozik a cikkhez absztrakt, az elérhető HTML-ben.

Az archívumot a Science Direct oldaláról érhetik el:http://www.sciencedirect.com/

Az archívumról szóló cikkek: